stocks

Americké akcie posilňujú, index Nasdaq uzatvára druhý deň na rekorde

Akcie v Spojených štátoch mierne posilnili, pričom indexy Nasdaq a S&P 500 uzavreli na historických maximách. Investori očakávajú náznaky z vyjadrení amerického Federálneho rezervného systému (Fed) o načasovaní zníženia sadzieb. Čakajú aj na hospodárske výsledky výrobcu čipov Nvidia, ktoré spoločnosť zverejní po skončení obchodovania. Americký dolár bol dnes bez výraznejších pohybov.

Nvidia

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických spoločností, pridal 0,17 % a obchodovanie ukončil na úrovni 39 872,99 bodu. Širší index S&P 500 vzrástol o 0,25 % na 5 321,41 bodu, čo je jeho nové maximum. Index Nasdaq Composite, ktorý zahŕňa mnoho spoločností zo sektora špičkových technológií, vzrástol o 0,22 percenta na 16 832,63 bodu, čím zaznamenal maximum druhý deň po sebe.

Nvidia je treťou najväčšou firmou na Wall Street podľa trhovej kapitalizácie. Očakáva sa, že jej štvrťročné výsledky hospodárenia budú mať výrazný vplyv na trh a preveria, či si akcie spojené s umelou inteligenciou dokážu udržať silný rast.

Investori čakajú aj na zápisnicu z posledného zasadnutia výboru pre menovú politiku Fed-u, ktorú banka zverejní v stredu.

Čakanie

„Investori dnes tak trochu sedia so založenými rukami, pretože zajtra vyjdú dve dôležité veci, zápisnica Fedu v kombinácii s výsledkami spoločnosti Nvidia, takže si nemyslím, že ľudia chcú pred tým robiť nejaké veľké stávky,“ povedal Sam Stovall, analytik spoločnosti CFRA Research v New Yorku, pre agentúru Reuters.

Na devízovom trhu sa kurz dolára menil len málo. Dolárový index, ktorý meria hodnotu dolára voči košu šiestich hlavných svetových mien, okolo 22:00 SEČ pridal 0,1 % na 104,63 bodu. Euro voči doláru mierne stratilo po tom, čo predstavitelia Fed-u zopakovali výzvu na trpezlivosť pri znižovaní sadzieb, zatiaľ čo šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová v dnes odvysielanom rozhovore vyjadrila presvedčenie, že inflácia v eurozóne je pod kontrolou. Potvrdili sa tak očakávania, že ECB zníži sadzby skôr ako Fed.

Zdroj: ČTK