Brazílska vláda poskytne finančnú injekciu energetickým utilitám

Na finančnú podporu vo výške až dvoch miliárd dolárov sa vraj môže tešiť brazílsky energetický sektor. Tamojšia vláda podľa agentúry Reuters chystá priamu finančnú pomoc utilitám, teda prevádzkovateľom sústav na prenos elektrickej energie.

Agentúra Reuters uviedla, že distribučné spoločnosti už vládu požiadali o záchranný balík, pretože dopyt po elektrine rapídne klesol v dôsledku Koronavírusovej pandémie. Distribútori tým pádom nemajú dostatok peňazí na platbu majiteľom prenosových sústav. Sektor tak potrebuje okolo dvoch miliárd dolárov, aby distribučné firmy boli schopné plniť svoje záväzky, respektíve vôbec dodávať elektrinu koncovým zákazníkom.

Brazílska vláda priznala, že o pomoci pre utility rokovala s niekoľkými štátnymi aj súkromnými bankami. Zatiaľ však neuviedla, o akú veľkú čiastku by v prípade schválenia pomoci išlo. Agentúra Reuters zatiaľ na vyjadrenie brazílskeho ministra energetiky čaká. Hovorí sa ale o tom, že prípadné vládou garantované úvery budú mať splatnosť šesťdesiat mesiacov. Polovica úrokových nákladov by bola hradená utilitami, druhá polovica by sa premietla do koncových cien elektriny. Rozhodovanie o tom, či vláda podporu poskytne, alebo nie, sa dá očakávať v najbližších dňoch.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.