dolar

Šéf Fedu Powell prehovoril, akcie zamierili nadol

Hĺbka a rýchlosť hospodárskeho poklesu, ktorý dnes zažívame, nemá v modernej ére obdobu. Ide o najhoršiu recesiu, ktorej od druhej svetovej vojny čelíme, povedal v stredu predseda americkej centrálnej banky Jerome Powell.

Reakcia amerických akciových trhov na seba nenechala dlho čakať. Dow Jonesov index oslabil o viac ako dve percentá, čo predstavovalo bezmála 500 bodov. „Než dôjde k zotaveniu ekonomiky, môže to nejakú dobu trvať. Časom sa tak problémy s likviditou môžu premeniť na problémy so solventnosťou,doplnil Jerome Powell.

Nádej na rýchle oživenie amerického hospodárstva zo šokov spôsobených pandémiou koronavírusu tak tvrdo narazili na veľmi neistý ekonomický výhľad, ktorý Powell v stredu prezentoval. Upozornil tiež, že ďalšie vládne pomoci domácnostiam by mohli byť efektívne a domáce firmy ochrániť pred prehlbovaním ich ťažkostí. „Bolo by to síce nákladné, ale mohlo by to dobre zafungovať ako prevencia pred dlhodobými hospodárskymi škodami,dodal šéf Federálneho rezervného systému. Powell zároveň uistil, že Fed nemá v pláne znižovať sadzby do záporných hodnôt, hoci podľa jeho slov niektorí obchodníci s akciami na túto variantu vsádzajú.