Šéf Fedu Powell: Oživenie bude „chvíľu“ trvať a bez vakcíny to možno nepôjde

Podľa predsedu Federálneho rezervného systému (americkej centrálnej banky) Jerome Powella sa môže ekonomické oživenie Spojených štátov odložiť až na budúci rok. Úplné prekonanie krízy môže závisieť od toho, či a kedy bude k dispozícii vakcína proti koronavírusu.

Ekonomika sa spamätá. Môže to ale chvíľu trvať. A môže sa to pretiahnuť až do konca budúceho roka. „Naozaj nevieme,“ povedal Jerome Powell, počas nedeľňajšieho interview na americkej televíznej stanici CBS. „Ak vyjdem z predpokladu, že nepríde druhá vlna nákazy, myslím, že by sa hospodárstvo mohlo začať oživovať už počas druhého polroka tohto roka, dodal.

Podľa Powella je ale nevyhnutnou podmienkou, aby sme už tou dobou mali istotu, že máme vakcínu na dohľad. „V dlhodobom a strednodobom časovom horizonte sa ale nemusí vyplatiť proti americkej ekonomike staviť,“ dodal Powell s tým, že výhľad, kedy sa ekonomika úplne zotaví, je neistý.

Powell tiež uviedol, tiež aktuálne čísla Fedu, ktoré sa týkajú trhu práce. Podľa nich už štyridsať percent Američanov, ktorí zarábajú menej ako 40 tisíc dolárov ročne, kvôli koronavírusu prišlo o prácu. Predseda Fedu tiež uvítal Kongresom novo schválenú pomoc ekonomike v objeme troch biliónov dolárov.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.