Amerika hlási najvyššiu infláciu od finančnej krízy. Správa oslabuje trh na Wall Street

Aprílová inflácia v Spojených štátoch nepríjemne prekvapila investorov a analytikov. Index spotrebiteľských cien sa za poslednú dobu zvýšil o 0,8 percenta, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od júna 2009.

Medziročná miera inflácie dosiahla najvyššiu úroveň od finančnej krízy. V USA stúpli od apríla ceny o 4,2 percenta v porovnaní s dátami z rovnakého obdobia v minulom roku. Takto vysokú infláciu zažili Spojené štáty naposledy v septembri 2008. Výrazne zdražela cena jazdených áut, a to o viac ako desať percent. To je najviac od roku 1953, kedy sa táto štatistika začala sledovať. K zvýšeniu inflácie z jednej tretiny prispel  aj nárast cien ojazdených áut .

Na neočakávané hodnoty negatívne zareagovali akcie na burze v New Yorku. Hlavný index S & P 500 stratil viac ako dve percentá. Dow Jones oslabil o necelé dve percentá a technologický index Nasdaq prepadol o 2,67 percenta. Investori si kladú otázku, ako bude na zvýšenú infláciu reagovať Federálny rezervný systém (Fed). Jerom Powell opakovane informoval verejnosť, že vyššia miera inflácie je prechodnou epizódou, a zároveň, že Fed bude naďalej ekonomiku podporovať. Avšak to bolo v časoch, kedy sa ročná miera inflácie pohybovala v USA okolo 2,5 percenta.