amazon

Amazon upevňuje svoju pozíciu na trhu. Akcie si siahli na nové maximá

Spoločnosť Amazon, ktorá odštartovala svoju existenciu ako internetový obchod na predaj kníh od svojho vzniku prešla dlhú cestu a  expandovala do rôznych odvetví. Firma nezaháľa ani na sekundu a svoje služby neustále prispôsobuje trendom a potrebám  zákazníkov. Najnovšie predstavila novinky vo svojej sekcii Amazon Business s aj rozšírenie služieb Amazon Pharmacy a akcie spoločnosti dosiahli nové maximálne úrovne.

Nové produkty pre business klientov

Amazon Business, čo je divízia spoločnosti zameraná na firemných klientov, najnovšie predstavila niekoľko noviniek, ktoré by mali podnikom uľahčiť prácu. Jednou z nich je Amazon Business App Center, kde je možné prepojiť účet Amazon Business s viac ako 25 aplikáciami tretích strán z celého sveta, určených na účtovníctvo alebo analytické nástroje firiem. Ďalej to je napríklad nástroj pre riadenie rozpočtu, ktorý prináša vylepšenia ako sledovanie rozpočtu v reálnom čase, predbežné schvaľovanie nákupov a konsolidované objednávky. Tieto funkcie umožňujú podnikom lepší finančný prehľad a kontrolu výdavkov, pričom sú už dostupné okrem iných krajín aj v USA, Kanade, Nemecku alebo Francúzsku. Takéto novinky naznačujú schopnosť Amazonu konkurovať ďalším gigantom ako je Microsoft, ktorý tiež poskytuje softvérové produkty zamerané na podnikovú sféru a je v tejto oblasti dominantným hráčom.

Pôsobenie Amazonu v zdravotníctve

Amazon funguje aj v oblasti zdravotníctva so svojou dcérskou spoločnosťou Amazon Pharmacy, ktorá bola založená v roku 2020 počas pandémie Covidu, a poskytuje svojim odberateľom doručenie rôznych liekov priamo domov. Najnovšie spoločnosť oznámila rozšírenie tohto programu prostredníctvom služby RxPass, čo znamená, že zákazníci budú mať nárok na širšie spektrum liekov od viacerých výrobcov. Amazon sa tak snaží konkurovať lekárňam ako CVS alebo Walgreens, ktoré majú za sebou dlhú históriu. Výhody predplatného zahŕňanú aj zľavy vo výške 40 % až 80 % v závislosti od typu liekov. Podľa viceprezidenta Amazon Pharmacy, takéto programy pomáhajú motivovať pacientov, aby dodržiavali svoju predpísanú liečbu a súčasne im pomáhajú znižovať náklady, ktoré s ňou sú spojené.

Iné polia pôsobnosti

Je potrebné si pripomenúť, že Amazon je hlavne technologickou spoločnosťou a tiež má svojho koňa v pretekoch umelej inteligencie. Firma si je vedomá enormného rastu tohto odvetvia a preto technológie využíva v spolupráci s NVIDIA vo svojej divízii Amazon Web Services (AWS), ktorá je zameraná na cloudové služby a na svoj chod potrebuje dátové centrá s výkonnými a energeticky efektívnymi procesormi. Amazon prevádzkuje aj vlastnú streamovaciu službu Prime Video obsahujúcu tisícky filmov, seriálov a iných programov, pričom konkuruje gigantom ako Netflix alebo Disney+. Pre svojich predplatiteľov služby Amazon Prime spoločnosť okrem takmer neobmedzených doručovateľských možností ponúka aj prístup k tejto streamovacej platforme.

Obvinenia o nepriaznivých zamestnaneckých podmienkach

Napriek prvotriednym službám je meno Amazon spojené aj s kontroverziou najmä vo vzťahu k svojim zamestnancom. Najnovšie sa jedná o pokutu v sume 5,9 milióna USD od Kalifornského oddelenia priemyselných vzťahov (DIR) za nedostatočné informovanie zamestnancov o ich produkčných kvótach, za ktorých nesplnenie sú trestaní. Tento prípad sa týka 2 konkrétnych skladov Amazonu. Zákon hovorí, že pracovníci majú byť s dodržiavaním takýchto produkčných cieľov vopred písomne oboznámení. Spoločnosť sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala a vo svojich skladoch dokonca poprela existenciu fixných kvót. Tieto podozrenia sú hlavným dôvodom, prečo sa čoraz viac pracovníkov naprieč krajinou v posledných rokoch pridáva k odborom. V minulosti  čelil Amazon aj kritike ohľadne nedostatočných platových podmienok pre svojich zamestnancov v distribučných centrách. Prípady ako je tento podkopávajú dobré meno spoločnosti pôsobiacej v toľkých oblastiach a z dlhodobého hľadiska jej môžu uškodiť.

Pokračujúci rast

Aj napriek určitým prekážkam je Amazon stále dominantným hráčom v oblasti predaja a distribúcie a svoju konkurenciu necháva ďaleko za sebou. Ročné príjmy spoločnosti zaznamenávajú obrovský rast, napriek vysokej inflácií a vo všeobecnosti nepriaznivej ekonomickej situácii. Za rok 2023 dosiahli 574,8 miliardy USD, s medziročným nárastom 11,8 %.  V prvom štvrťroku 2024 Amazon zaznamenal tržby v hodnote 143,31 miliárd USD, čo predstavovalo medziročný nárast 12,5 % a čistý zisk sa oproti rovnakému obdobiu spred roka zvýšil až o 228,9 % na 10,43 miliardy USD.

Akcie na maximách

Akcie spoločnosti si od začiatku tohto roka už pripísali okolo 25 %, pričom zmazali všetky straty spôsobené ekonomickou krízou a v súčasnosti sa ich cena pohybuje na historických maximách. Trhová kapitalizácia Amazonu útočí na hranicu 2 biliónov USD a je 5. najhodnotnejšou verejne obchodovateľnou spoločnosťou na svete. *

Zdroj: Investing.com*

Záver

Na základe uvedeného je zrejmé, že Amazon má široké portfólio činností, čím značne diverzifikuje svoju podnikateľskú činnosť a vďaka tomu by mal byť odolný voči rizikám spojeným so stagnáciou určitých odvetví. Počas svojej existencie tento konglomerát preukázal obrovskú schopnosť adaptovať sa na rozvíjajúce trhové trendy, a to, že sa mu táto stratégia opláca dokazuje nielen ekonomická prosperita spoločnosti, ale aj vývoj jej hodnoty na burze, kde sa nachádza v býčom trende.

David Matulay, analytik spoločnosti InvestingFox

Zdroje:

https://www.investing.com/news/company-news/amazon-business-unveils-new-procurement-tools-93CH-3490134

https://www.investing.com/news/stock-market-news/amazon-pharmacy-expands-5-monthly-subscription-to-medicare-patients-3488185

https://www.investing.com/news/stock-market-news/amazon-fined-59-million-over-warehouse-worker-quotas-in-california-3488780

https://www.google.com/finance/quote/AMZN:NASDAQ

https://companiesmarketcap.com

https://aws.amazon.com/nvidia

https://www.aboutamazon.com/news/entertainment/what-you-need-to-know-about-prime-video

* Údaje, ktoré sa týkajú minulosti, nie sú garanciou budúcich výnosov.

Upozornenie! Tento marketingový materiál nie je a nesmie byť chápaný ako investičné poradenstvo. Údaje, ktoré sa týkajú minulosti, nie sú garanciou budúcich výnosov. Investovanie v cudzej mene môže ovplyvniť výnosy v dôsledku výkyvov. Všetky obchody s cennými papiermi môžu viesť ako k ziskom, tak i stratám. Výhľadové vyhlásenia predstavujú predpoklady a aktuálne očakávania, ktoré nemusia byť presné, alebo vychádzajú z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Tieto vyhlásenia nezaručujú budúcu výkonnosť. InvestingFox je obchodná značka spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulovanej Národnou bankou Slovenska.

Placená spolupráca