bitcoin, kryptomena

Bitcoin zažil flash crash. Úspešne sa zotavuje

Koncom minulého týždeň zažila virtuálna mena Bitocin jav, ktorému sa hovorí flash crash. Počas veľmi krátkej doby stratil asi dvanásť percent svojej hodnoty, aby v ďalších minútach a hodinách hľadal cestu späť.

Zbehlo sa to veľmi rýchlo. V jeden nedeľný okamih siahal Bitcoin po méte dvanásť tisíc dolárov, avšak počas nasledujúcich desiatich minút jeho hodnota spadla takmer o 1500 dolárov čiže o viac ako dvanásť percent svojej hodnoty. V takto krátkej chvíli sa z trhu vyparilo skoro 1,4 miliardy dolárov. Predaje ale pokračovali ešte v priebehu nasledujúcich 24 hodín, kedy bolo uzavreté vyše 72 tisíc pozícií.

Hodnota Bitcoinu tak v ďalších hodinách hľadala jasnú cestu nahor. Prakticky až do pondelňajšieho rána kolísala medzi 11 000 a 11 200 dolárov. Až po poludní prišiel odraz k vyšším úrovniam a Bitcoin sa vyšplhal nad 11 400 dolárov. Najpopulárnejšia kryptomena predtým niekoľko mesiacov oscilovala medzi deviatimi a desiatimi tisícmi dolárov, až keď potom, čo americká centrálna banka výrazne rozvolnila svoju menovú politiku, nastal razantnejší rast ceny Bitcoin.

Až pár dní pred koncom júla sa dostala nad desať tisíc a hranicu jedenástich tisíc prelomila až minulý utorok. Je teda otázkou, nakoľko je aktuálna hodnota udržateľná a či flash crash nebol náznakom určitej korekcie na bitcoinovom trhu.