Zlato mierne oslabilo kvôli silnejúcemu doláru

Zatiaľ, čo sa v utorok zlato vyšvihlo na najvyššiu úroveň od roku 2012, streda pre neho znamenala mierny ústup zo slávy. Môže za to nárast dôvery v americký dolár v čoby bezpečný menový prístav.

Zlato sa v prvej polovici týždňa priblížilo hranici 1750 dolárov za trójsku uncu, čo je najvyššia hodnota za posledných takmer osem rokov. Pritom ešte v prvej polovici marca sa cena zlata nachádzala pod 1500 dolárov. Zlatá rally v posledných týždňov je spôsobená rastúcou neistotou budúceho hospodárskeho vývoja. V takýchto situácií býva zlato považované za jedno z bezpečných aktív, do ktorého možno previesť úspory a chrániť ich tak pred prípadným znehodnotením.

Počas stredy však zlato o necelé percento oslabilo. Investori totiž reagovali na čerstvé predikcie, podľa ktorých by scenár vývoja americkej ekonomiky nemusel byť tak katastrofická, ako sa ešte pred pár dňami očakávalo. S trochu zveličenia by sa dalo povedať, že vďaka tomu bolo zlato prevalcované americkým dolárom, ktorý žltý kov čiastočne vystriedal na pozícii bezpečného prístavu. A ako sa zdá, pravdepodobne to tak ešte nejakú dobu zostane. Cena zlatých futures s dodávkou v júni totiž takisto nepatrne klesli.