Juhoafrická republika obmedzila prevádzku baní. Uhlie má výnimku

Od štvrtka 16. apríla môže väčšina juhoafrických baní fungovať maximálne na päťdesiat percent svojej kapacity. Rozhodla o tom vláda, ktorá krok prijala ako jedno z opatrení na boj proti Koronavírusovej pandémii.

Obmedzenie sa dotkne väčšiny hlbinných baní v Juhoafrickej republike. Ich prevádzkovatelia ich budú môcť udržať v prevádzke doslova len „na pol plynu“. Nariadenie sa však nevzťahuje na uhoľné bane, ktoré surovinou zásobujú štátnu energetickú spoločnosť Esko. Ťažiari sa však do poslednej chvíle snažili vládu presvedčiť, aby obmedzenia nezavádzala s tým, že by sa prevádzkovatelia banských zariadení zaviazali ukladať karanténu na pracovníkov, u ktorých by sa choroba Covid-19 vyskytla.

Vláda nakoniec zvolila kompromisné riešenie v podobe obmedzenia prevádzky na päťdesiat percent. Podľa ministra pre ťažbu Gwedeho Mantasheho si vláda bola vedomá, že úplné uzavretie baní by mohlo ohroziť ich stabilitu najmä v prípade, keď by Lockdown trval príliš dlho.

Juhoafrická republika je najväčším svetovým producentom chrómovej rudy, zabezpečuje približne sedemdesiat percent globálnych dodávok platiny a je popredným dodávateľom ďalších nerastných surovín a kovov. Súčasná situácia, kedy svetový komoditný trh zažíva pokles dopytu po priemyselných surovinách, je tak pre ňu veľmi zložitá.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.