china

Čína zvyšuje výhľad dovozu kukurice. Pomôže aj obchodná dohoda s USA

Import kukurice do najľudnatejšej krajiny sveta by tento rok mohol dosiahnuť zhruba štyroch miliónov ton. To je zhruba o milión ton viac, než Čína predpokladala pred mesiacom.

Za očakávaným zvýšením importu kukurice o celú tretinu stojí tiež prvá fáza obchodnej dohody medzi USA a Čínou. Čína totiž na jej základe odstránila clá na dovoz určitých komodít zo Spojených štátov, a kukurica bola jednou z nich.

Zrušenie cla povedie okrem iného k tomu, že kukurica dovážaná na čínsky trh zo zahraničia bude ešte lacnejšia než produkcia z domácej čínskej proveniencie. Čínski spracovatelia už zvýšili svoje objednávky kukurice z USA o viac ako milión ton. Časť z tohto dodatočného dopytu ale bude realizovaná až budúci rok, ako uviedlo americké ministerstvo poľnohospodárstva.

K zvýšeniu dovozu americkej kukurice do Číny dôjde aj napriek tomu, že Čína očakáva medziročný pokles dopytu po kukurici zo strany spracovateľského priemyslu. Čínske firmy totiž už v marci spracovali asi o dva milióny ton kukurice menej ako vo februári. Ak ale majú importy kukurice stúpnuť, znamená to, že zahraničná kukurica bude z čínskeho trhu vytláčať tú domácu.