OPEC, rokovanie, dopyt po rope, Rusko

Zišla sa skupina OPEC +, ale o predĺženie obmedzení ťažby ropy nerozhodla

Skupina krajín OPEC + počas štvrtkového rokovania naliehala na štáty ako Irak a Kazachstan, aby vyhoveli požiadavkám na obmedzenie ťažby ropy aj po skončení júla. Nakoniec si ale dvere pre rozhodnutie nechala otvorené, a tak je predĺženie škrtov ťažby ropy možné očakávať aj po skončení augusta.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci, s ktorými sa združila do skupiny OPEC +, odsúhlasila obmedzenia ťažby ropy takmer o desať miliónov barelov denne s platnosťou od mája. Táto dohoda platí do konca júla a teraz štáty konali o tom, čo bude ďalej. V oficiálnom stanovisku však nič konkrétne nestojí, skupina si tak nechala otvorená vrátka pre ďalšie vyjednávanie.

Podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, je však v hre obmedzenie ťažby o 7,7 milióna barelov denne, a to od augusta do decembra. Oproti súčasnému stavu by sa tak toto obmedzenie znížilo asi o dva milióny barelov denne.

Skupina OPEC + tiež po rokovaní oznámila, že Irak a Kazachstan prišli s plánom, ako kompenzovať májové obmedzenia ťažby v období od júla do augusta. Lenže zhoda na tomto pláne nenastala. Podľa analytikov to však znamená, že hoci sa OPEC + rozhodne obmedzenia ťažby rozvoľnia, v praxi rovnako k zníženiu ropnej ponuky nakoniec dôjde. Výsledkom potom najskôr bude vytúženú zdraženie ropy, o ktorej sa OPEC a OPEC + dlhodobo snažia.