Pre investorov je najdôležitejšia rýchlosť ekonomického zotavenia a politika Fedu

V niektorých častiach Spojených štátov pribúda počet novo nakazených koronavírusom. Kvôli tomu rastie na trhoch nervozita. Prípadná druhá vlna epidémie by totiž zrejme dopadla úplne fatálne nielen pre americkú ekonomiku.

Lenže podľa prieskumu poradenskej spoločnosti Jefferies Financial Group je epidémia koronavírusu až tretím najvýznamnejším faktorom, ktorý ovplyvňuje rozhodovanie investorov pre nákup cenných papierov. Do úvahy ju berie len niečo cez dvanásť percent opýtaných. Úplne dominantnú úlohu hrajú očakávania týkajúce sa tvaru a rýchlosti zotavenia amerického hospodárstva. Túto okolnosť zmienil každý druhý respondent.

Pre viac ako tridsať percent z nich je potom dôležité, akú politiku bude presadzovať Federálny rezervný systém. Podľa analytikov sa trhy v posledných niekoľkých týždňoch „úplne slepo riadia Fedom a vo veľkom ignorujú makroekonomické dáta“. Lenže s tým, ako bude ekonomická realita stále neúprosnejšia sa môže zmeniť aj prístup investorov k tomu, akú váhu jednotlivým faktorom kladú. Vzhľadom k tomu, že najviac ju ovplyvňuje práve rýchlosť ekonomického zotavenia, môže sa do popredia záujmu dostávať tiež vývoj situácie okolo koronavírusu. Epidémia a kondície ekonomiky sú totiž, zdá sa, spojené nádoby. 

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.