AI

Zisk výrobcu čipov Nvidia za štvrťrok vzrástol o 769 percent vďaka zameraniu na umelú inteligenciu

Čistý zisk amerického výrobcu čipov Nvidia vo štvrtom štvrťroku prudko vzrástol na 12,3 miliardy USD (287,3 miliardy Kč) z 1,4 miliardy USD v rovnakom období predchádzajúceho roka. Hlavným motorom rastu bol záujem o čipy s umelou inteligenciou (AI). Tržby sa zvýšili o 265 % na 22,1 mld. EUR, uviedla spoločnosť vo svojom vyhlásení.

Rast na burze

Analytici očakávali, že tržby v tomto štvrťroku dosiahnu v priemere 20,4 miliardy USD. Tržby v divízii technológií pre dátové centrá sa zvýšili päťnásobne na 18,4 miliardy USD. Technológia spoločnosti Nvidia, pôvodne vyvinutá pre grafické karty, sa ukazuje ako užitočná pre aplikácie na učenie pomocou umelej inteligencie. Výsledkom je prudký nárast podnikania spoločnosti a jej trhovej hodnoty akcií.

Len od začiatku tohto roka vzrástli akcie spoločnosti Nvidia o viac ako 30 %. Spoločnosť sa stala jednou z najhodnotnejších na svete s trhovou kapitalizáciou takmer 1,7 bilióna dolárov.

Výsledky

„Výsledky spoločnosti Nvidia za posledné tri mesiace minulého roka prekonali vysoké očakávania analytikov,“ povedal analytik XTB Štěpán Hájek. „Tržby za GPU procesory, ktoré boli v minulom roku jedným z najžiadanejších tovarov, keďže urýchľujú výpočtovú technológiu potrebnú na fungovanie veľkých jazykových modelov, tvoria prevažnú väčšinu tržieb spoločnosti Nvidia. Akcie spoločnosti vzbudili veľkú pozornosť svojou výkonnosťou a skepsou, či umelá inteligencia nie je len bublina. Výsledky ukázali, že nie je,“ dodal.

V prvom štvrťroku Nvidia očakáva tržby vo výške približne 24 miliárd USD. Analytici predpokladajú tržby vo výške 22 miliárd dolárov.

Podnikaniu spoločnosti čiastočne bránia opatrenia prijaté vládou USA, ktoré zakazujú dodávky technológií umelej inteligencie do Číny. Nvidia tam nesmie predávať najmodernejšie čipové systémy používané na trénovanie umelej inteligencie.

Zdroj: ČTK