us

Žiadosti o dávky v nezamestnanosti v USA najnižšie od vlaňajšieho marca

Oživenie na americkom trhu práce opäť naberá na obrátkach. Kým v predchádzajúcich týždňoch dáta o počtoch žiadostí o dávky v nezamestnanosti sklamali očakávania trhov, tentoraz sa dostavilo pozitívne prekvapenie.

Počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti v Spojených štátoch dosiahol v týždni končiacom 22. mája 406 tisíc. To je o 38 tisíc menej ako predchádzajúci týždeň. Zároveň sa jedná o najnižší počet od polovice vlaňajšieho marca a väčší pokles, než aký očakávali analytici. Úrady v Spojených štátoch zaznamenali pokles počtu žiadostí o dávky v nezamestnanosti už štvrtý týždeň v rade.

Stále však ide o približne dvojnásobné hodnoty, než na ktoré boli USA zvyknuté pred prepuknutím pandémie. Vlani v prvej polovici marca žiadalo o dávky v nezamestnanosti medzi 200 a 250 tisíc osôb týždenne. Začiatkom apríla tento údaj v jednom týždni vyletel na viac ako šesť miliónov, čo znamenalo najvyššiu hodnotu od veľkej hospodárskej krízy z 30. rokov minulého storočia.

Podľa expertov sú aktuálne údaje o počte žiadostí v nezamestnanosti jasným potvrdením, že hospodárske oživenie USA pokračuje a že fungujú skôr prijaté fiškálne stimulačné balíky, ale aj mimoriadne uvoľnená monetárna politika Federálneho rezervného systému. Nezamestnaných však stále zostáva okolo desať miliónov ľudí, hoci si mnoho firiem sťažuje na nedostatok pracovníkov.