akcie

Čínske akcie sú najvyššie za posledné tri mesiace. Posilnil tiež Hongkong

Šanghajská burza sa v polovici súčasného obchodného týždňa dostala na najvyššiu úroveň za posledné tri mesiace. Nahor ju ťahali poľavujúce obavy z rastúcej inflácie, a teda možného sprísnenie monetárnej politiky, ktorá by podviazala hospodársku obnovu krajiny po koronavírusovej kríze.

Čínske akcie v stredu uzavreli na najvyššej úrovni za posledné tri mesiace. Súhrnný index šanghajskej burzy oproti utorku posilnil o 0,34 percenta a priblížil sa na dosah hranici 3 600 bodov. Takto vysoko bol naposledy koncom tohtoročného februára. Hlavný index CSI300 pridal len 0,04 percenta. Najviac rástli realitné tituly a finančný sektor. Naopak akcie poľnohospodárskych firiem alebo spoločností zameriavajúcich sa na vozidlá s alternatívnymi pohonmi stratili od 0,6 do viac ako 4 percent.

Trhy v Šanghaji rástli, keďže oslabli obavy z rastúcej inflácie, ktorá by mohla priniesť sprísnenie menovej politiky a zvýšenie rizika hospodárskej obnovy krajiny. Z podobných dôvodov rástli aj akcie v Hongkongu, ktoré sa v stredu dostali na štvortýždňové maximum. Index Hang Seng spevnil o 0,88 percenta a vyšplhal sa nad 29-tisíc bodov. Index zahŕňajúci iba čínske firmy pridal 0,58 percenta, technologický a realitný sektor spevnil o viac ako percento. Posilňovali aj akcie firiem z finančného sektora.