Globálna ekonomika

Zdražujúc plyn vracia Európu k uhliu. Nepomáhajú ani vysoké ceny emisných povoleniek

Rastúce ceny zemného plynu spôsobili, že sa európski výrobcovia elektrickej energie začali vo väčšej miere vraciať k uhliu. Neodradilo ich od toho ani zdraženie uhlia, ani emisných povoleniek.

Veľkoobchodná cena zemného plynu na európskom trhu vzrástla od začiatku roka takmer štyrikrát. Asi dvakrát drahšie sú aj emisné kvóty a zdvojnásobila sa aj cena uhlia. Lenže práve kombinácia raketového rastu cien zemného plynu a emisných kvót spôsobila, že sa európski výrobcovia elektriny začali vracať k uhliu. A to z toho dôvodu, že sa to skrátka vyplatilo.

Analytici upozorňujú, že európsky trh s emisnými kvótami fakticky prestal plniť účel, na ktorý vznikol. Ceny emisných povoleniek boli po pomerne dlhú dobu tak nízke, že výrobca energiou ani priemyselníkmi nemotivovala ku zbavovanie sa „špinavých“ zdrojov energie a ich nahrádzanie zdrojmi čistými. V súčasnej dobe sú ale emisné kvóty tak drahé, že už fungujú ako finančné aktívum, kam špekulanti môžu investovať svoje prostriedky.

Podľa Silvie Messaové, analytičky poradenskej spoločnosti volov, je možné, že v najbližších niekoľkých štvrťrokoch zostanú ceny uhlia na „veľmi komfortnej úrovni v porovnaní s plynom“, že u neho výrobcovia energií ešte zostanú.