japan, asia, asie, azia

Ázijské akcie sa vydali oboma smermi. Bombaj na rekorde, Tokio oslabilo

Indické akcie sa počas stredajšieho obchodovania vyšplhali na historické maximum. Pomohla im najmä automobilka Tata Motors, ktorá oznámila svoje plány v segmente elektromobilov.

Index bombajskej burzy NSF Nifty 50 spevnil počas stredy o necelé percento a uzavrel nad hranicou 18 160 bodov. Bombajská burza tak rástla nepretržite piaty obchodný deň v rade. Najviac jej pomohli akcie automobilky Tata Motors, ktoré pridali takmer 25 percent, a dostali sa tak na najvyššiu úroveň od februára 2017. Tata Motors totiž oznámila svoje plány v segmente elektromobility.

V podobnom duchu sa obchodovalo aj v Šanghaji, ktorá spevnila o 1,2 (hlavný index), respektíve 0,4 (súhrnný index) percent. Šanghajskej burze pomohli dáta o vývoji exportu v septembri, ktorý nečakane zrýchlil svoj rast. Rástla tiež akciová burza v Soule, kde index Kospi vzrástol o necelé percento, a to hlavne vďaka pozitívnym číslam z trhu práce.

Opačným smerom sa vydali akcie v Tokiu. Index Nikkei oslabil o 0,32 percent, dôvodom boli dáta americkej inflácie, ktorá sa vrátila na trinásťročnej maximum. Najviac strácali akcie výrobcov polovodičov alebo chemických firiem.