Austrálie, klokan

Zdražuje železná ruda v obavách o dodávky z Austrálie a kvôli rastúcemu čínskemu dopytu

Spotová cena železnej rudy na svetovom trhu sa dostala nad hranicu 137 dolárov za tonu. Ešte začiatkom minulého novembra pritom stála o päťdesiat dolárov menej.

Za zdražovaním železnej rudy stoja dva kľúčové faktory. Prvým je rastúci dopyt v Číne, ktorý je spôsobený stavebným boomom, druhým sú potom obavy o narušenie dodávok z Austrálie. Najmenší kontinent je pritom najväčším exportérom tejto strategickej suroviny na svete.

Ťažba železnej rudy v Austrálii by mohla viaznuť kvôli vzostupu koronavírusového variantu Omikron a následnému sprísňovaniu proti pandemických opatrení. Austrália pritom kryje čínsky dovoz železnej rudy asi zo 70 percent. A tak ruda zdražuje. Jej cena sa od začiatku minulého novembra zvýšila o 58 percent na súčasných viac ako 137 dolárov za tonu.

Vývoz austrálskej železnej rudy pritom už počas januára pravdepodobne klesne. Podľa odhadu analytickej spoločnosti Refinitiv sa januárový export železnej rudy z Austrálie zníži asi o šesť miliónov ton v porovnaní s decembrom na približne 74 miliónov. Stále však bude približne o šesť miliónov ton vyššia ako v novembri ao tri milióny vyššia ako v októbri. Austrálčania sú však optimistickí a veria, že omikrónová vlna potrvá krátko.