plynovod, zemný plyn

Saudská Arábia je najväčším dodávateľom ropy v Číne. Jej podiel činí 17 percent

Saudská Arábia dodala vlani Číne najviac ropy zo všetkých štátov, od ktorých najľudnatejšie krajiny sveta čierne zlato dováža. Jej podiel na čínskom trhu dosahuje 17 percent.

Čína v minulom roku odobrala zo Saudskej Arábie takmer 90 miliónov ton ropy, čo predstavuje ekvivalent 1,75 milióna barelov denne. Medziročne sa tak vývoz saudskej ropy do Číny zvýšil o viac ako tri percentá. Zároveň sa zvýšil saudskoarabský podiel na čínskom trhu s ropou zo 16 percent v roku 2020 na 17 percent v roku 2021.

Saudská Arábia je tak najväčším dodávateľom čierneho zlata na čínskom trhu. Druhé Rusko zaujíma 15-percentný podiel s necelými 80 miliónmi ton. Tretím najvýznamnejším exportérom ropy do Číny bol Irak s 10-percentným oddielom a viac ako 54 miliónmi ton.

Z hľadiska medziročných zmien v objeme dovezenej ropy do Číny si najviac polepšila Malajzia. Tá vlani Číňanom dodala skoro o polovicu ropy viac ako v roku 2020. Naopak najviac sa prepadli dodávky z Iránu, ktoré klesli o 93,4 percenta. Druhý najväčší pokles zaznamenali Spojené štáty (41,9 percenta), tretia Brazília (28,2).