USA, americky trh prace, mira, nezamiestnanosti

Zadrháva sa americký trh práce? Počet nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti v USA vzrástol

Počet nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom 26. júnom nečakane zvýšil. Nárast bol však len mierny a počet Američanov, ktorí dávky v nezamestnanosti, či dostávajú sa naopak znížil.

Americký trh práce vykázal v poslednom júnovom týždni rozporuplné výsledky. Na jednej strane vzrástol počet nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti na 373 tisíc (asi o 2 tisíc viac ako v predchádzajúcom týždni), na strane druhej došlo k poklesu počtu nezamestnaných Američanov, ktorí dávky už nejakú dobu poberajú. A to o 145 tisíc. Celkovo ich v júni bolo asi o pol milióna menej ako ku koncu mája.

V počte nových žiadostí je ale výsledok asi o 20 tisíc horší než očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters. Celkový počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti je podľa odborníkov stále asi o 200 až 250 tisíc vyšší než by zodpovedalo rovnováhe pracovného trhu.

V nadchádzajúcich týždňoch sa u tohto ukazovateľa očakáva pomerne kolísavý vývoj. Hneď v 25 štátoch USA, ktoré majú v čele prevažne republikánskeho guvernéra, sa totiž chystá koniec mimoriadnych programov na podporu nezamestnaných, financovaných federálnou vládou. Niektorí ekonómovia sú presvedčení, že by to mohlo trhu práce pomôcť, pretože u ľudí vzrastie motivácia k hľadaniu práce.