Wall Street

Wall Street zakončil štvrtkové obchodovanie na rekordných maximách

Trojica hlavných indexov akciovej burzy v New Yorku vytvorila vo štvrtok nové rekordy. Investorom dodal optimizmus nádejný vývoj okolo dlho očakávaného a diskutovaného fiškálneho impulzu, ktorého schvaľovanie uviazlo na mŕtvom bode v americkom Kongrese.

Dow Jonesov index pridal vo štvrtok skoro pol percenta a presiahol hranicu 30 300 bodov. Hlavný index S & P 500 posilnil ešte o niečo viac a vystúpal na viac ako 3700 bodov. Technologickému indexu chýbalo len 16 stotín percentuálneho bodu na to, aby oproti predchádzajúcemu dňu spevnil o celé percento. Aj tak sa mu podarilo zakončiť na bezmála 12 800 bodoch.

Spoločným menovateľom tohto vývoja je pokrok vo vyjednávaní medzi republikánmi a demokratmi o fiškálnom balíčku, ktorý by mal podporiť americkú ekonomiku zasiahnutú Koronavírusovou krízou. A to najmä vo svetle neočakávaného nárastu počtu nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti.

Rozpočtová politika by tak mohla prispieť k menovopolitickej expanzii, ktorú v tomto týždni predĺžila americká centrálna banka. Federálny rezervný systém totiž rozhodol, že bude pokračovať v nákupoch dlhopisov do doby, pokiaľ nebude v USA obnovená plná zamestnanosť.