USD

Americký dolár po rozhodnutí Fedu posilnil, ale vzápätí stratil

Federálny rezervný systém svojím rozhodnutím o predĺžení nákupov vládnych dlhopisov najprv vlial investorom krv do žíl, vzápätí ale prišlo sklamanie. Podľa niektorých totiž centrálni bankári nenaplnili očakávania, keď nepredĺžili splatnosť bondov.

Dolár zažil stredu ako na hojdačke. Na prvé správy o tom, že Fed rozhodol pokračovať v nákupoch vládnych dlhopisov, pokiaľ nebude obnovená plná zamestnanosť, zareagoval posilnením. Lenže vzápätí došlo k reakcii ohľadom toho, že predstavitelia Fedu tak neurobili. A síce, že nedošlo k predĺženiu splatnosti dlhopisov. Podľa expertov to bol kľúčový moment, na ktorý investori čakali. Dolár teda stratil 0,2 percenta a opäť sa priblížil k najslabšej úrovni za posledné dva roky.

Federálny rezervný systém potvrdil základnú úrokovú sadzbu na technickej nule a oznámil, že nákupy vládnych dlhopisov budú pokračovať v objeme 120 miliárd dolárov mesačne. Kým ekonomika podstatne neoživí a nezamestnanosť sa dostatočne nepriblíži na svoje prirodzené úrovne. Úrokové sadzby sa podľa Fedu tiež nebudú zvyšovať až do doby, než inflácia bude prekračovať dvojpercentnú hranicu. „Tieto opatrenia zabezpečia, že monetárna politika bude pokračovať v dodávaní potrebnej sily a opory ekonomike, kým jej oživenie nebude kompletné, povedal guvernér Fedu Jerome Powell.