čína, čínská vlajka

Čína plánuje uvaliť clo na dovoz gumových výrobkov z USA, EÚ a Južnej Kórey

Posledná decembrová dekáda začne uvalením údajne antidumpingových ciel na dovoz gumy a gumových výrobkov zo Spojených štátov, Európskej únie a Južnej Kórey do Číny. Čínske ministerstvo obchodu to uviedlo vo svojom vyhlásení.

Podľa čínskeho ministerstva obchodu sa tarify na uvedené tovary budú pohybovať v rozmedzí 12,5 až 222 percent a budú tiež cielené na konkrétne spoločnosti. Napríklad Dow Chemical Company alebo Exxon Mobil Corporation. Clá sa budú týkať takzvaného etylén-propylén nekonjugovaného dienového kaučuku. Výrobok sa využíva najmä v stavebníctve, pre výrobu pneumatík a ďalších komponentov v automobilovom priemysle.

Zo strany Číny ide o pomerne tvrdé opatrenia a dá sa do určitej miery považovať za odvetu za sankcie prijaté voči čínskym spoločnostiam zo strany Spojených štátov amerických. Je pravdepodobné, že USA, Európska únia ani Kórea budú reagovať a prijmú nejaká protiopatrenia alebo budú hľadať z tejto situácie východisko s pomocou rokovaní.

Ponúka sa austrálska cesta. Zástupcovia najmenšieho kontinentu totiž poženú Čínu pred Svetovú obchodnú organizáciu za to, že najľudnatejšia krajina sveta uvalila clá v priemernej výške 80,5 percenta na celú škálu výrobkov od ocele po víno. Austrália sa rozhodla, že to nenechá tak a bude chcieť po WTO preskúmanie, či boli clá uvalená oprávnene.