Hlavný index newyorskej akciovej burzy tento rok oslabil o jedno percento. Myslí si to analytici americkej investičnej banky Goldman Sachs.

Wall Street zakončí tento rok miernym oslabením, predpovedajú analytici

Hlavný index newyorskej akciovej burzy tento rok oslabil o jedno percento. Myslí si to analytici americkej investičnej banky Goldman Sachs. Dôvodom je horší ekonomický výhľad v dôsledku rastúcich cien komodít a vojny na Ukrajine.

Index S&P 500 zakončí tento rok na úrovni okolo 4700 bodov. Pôvodný odhad analytikov americkej investičnej banky Goldman Sachs bol pritom o 200 bodov vyššie. To by znamenalo medziročné posilnenie asi o tri percentá. Podľa novej prognózy ale tým pádom index S&P 500 o jedno percento oslabí.

Ide však o porovnanie záverečnej úrovne indexu na konci minulého roka a očakávanej úrovne konca tohto roku. Oproti súčasným hodnotám by to znamenalo, že hlavný index newyorskej burzy posilní asi o 12 percent.

Index S&P 500 v priebehu minulého roka spevnil o 27 percent. V roku 2020 naopak o viac ako 16 percent oslabil. Investičná banka Goldman Sachs tiež zhoršila ekonomický výhľad v dôsledku raketovo rastúcich cien komodít a energií, ale aj kvôli vojne na Ukrajine. Čím dlhšie konflikt potrvá, tým horšie hospodárske dopady pocítime a tým horšie časy budú najskôr zažívať aj akciové burzy.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.