Odchod jednej západnej spoločnosti za druhú prinútilo Ruskú federáciu hľadať náhradu za zahraničné investície.

Rusko hľadá investorov pre svoj ťažobný sektor. Obracia sa na Indiu

Odchod jednej západnej spoločnosti za druhú prinútilo Ruskú federáciu hľadať náhradu za zahraničné investície. Rusko chce posilňovať svoj ťažobný sektor, ktorý predstavuje najvýznamnejší zdroj príjmov ruskej ekonomiky i verejných rozpočtov.

Západné protiruské sankcie v reakcii na vpád ruských vojsk na Ukrajinu spustili lavínu odchodov západných spoločností z Ruska. To pre tamojšiu ekonomiku predstavuje obrovskú ranu, a Rusko tak bude čeliť najhlbšej hospodárskej kríze od roku 1991, keď sa rozpadol Sovietsky zväz.

Ruské hospodárstvo sa však z veľkej časti spolieha na zdroj príjmov z ťažby ropy a zemného plynu, čo si okrem iného vyžaduje potrebu pravidelných investícií, aby sektor mohol fungovať. Rusko preto obracia svoj záujem na Indii, kam vyváža ropné produkty za takmer miliardu dolárov ročne.

„Máme záujem lákať indické investície do ruského sektora ťažby ropy a zemného plynu a tiež o rozvoj nášho obchodu s týmito komoditami s Indiou,“ uviedol podľa agentúry Reuters ruský vicepremiér Alexander Novak svojej indickej náprotivku. Niektoré indické spoločnosti už v ruskom ťažobnom sektore majetkové podiely držia, a tak sa Rusko snaží túto spoluprácu prehĺbiť.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.