Wall Street vyradí tri čínske telekomunikačné firmy. Hongkog oslabil, Tokio posilnilo

Z obchodovanie na burze v New Yorku budú vyradené tri čínske telekomunikačnej spoločnosti. China Mobile, China Telecom Corp a China Unicom Hong Kong. Avšak do poslednej chvíle nebolo jasné, či k tomuto kroku skutočne dôjde.

Americké ministerstvo totiž najprv vyradenie týchto spoločností z burzy na Wall Street požadovalo, následne svoje rozhodnutie zmenilo, nakoniec však zostalo u pôvodného plánu. Ide o dôsledok exekutívneho príkazu vydaného Donaldom Trumpom, v ktorom zakazuje Američanom investovať do spoločností, ktoré Washington označí za späté s čínskou armádou.

V reakcii na rozhodnutie reagovala burza v Hongkongu poklesom. Tamojší hlavný index Hang Seng počas štvrtkového obchodovania oslabil o pol percenta, čiastkový index združujúci čínske spoločnosti dokonca o jedno percento. K spomínaným spoločnostiam by mohli ešte pred koncom mandátu Donalda Trumpa pribudnúť ďalšie čínske technologické firmy ako Alibaba alebo Tencent, ako uviedla agentúra Reuters.

Naproti tomu burza v Tokiu sa vyšplhala na tridsaťročné maximum v reakcii na výsledok doplnkových volieb do amerického Senátu. Index Nikkei pridal 1,6 percenta a investorov nevyľakali ani násilnosti vo Washingtone.