Joe Biden

Joe Biden má smelé daňové plány. Cez Kongres zrejme prejdú

Nastupujúci americký prezident Joe Biden má v rukáve pripravenú sériu daňových zmien, ktoré zvýšia daňové zaťaženie Američanov až o 3,7 bilióna dolárov počas nasledujúcich desiatich rokov. Zmeny majú tiež veľmi progresívny charakter.

Zvýšime dane všetkým, ktorí zarábajú ročne vyše 400 tisíc dolárov. Veľmi bohatí ľudia by mali zo svojich príjmov odvádzať férovú časť,povedal Joe Biden počas svojej prezidentskej kampane. V podobnom duchu sa vyjadril aj na adresu firiem.

Nezávislá a nezisková organizácia s názvom Výbor pre zodpovedný federálny rozpočet spočítala, na koľko Bidenove daňové plány v skutočnosti vyjdú. Počas nasledujúcich rokov by sa dane v USA mali zvýšiť o 3,35 až 3,67 bilióna dolárov, čo predstavuje 1,3 až 1,4 percenta amerického HDP za rovnaký čas.

Najviac majú dane vzrásť najviac zarábajúcemu percentu Američanov, a to o 13 až 18 percent oproti súčasnosti, zatiaľ čo väčšine ostatných príjmových skupín o 0,2 až 0,6 percenta. Firmám by mali dane vzrásť o 1,6 až 1,9 bilióna dolárov, zatiaľ čo ľuďom s najvyššími príjmami o 1 až 1,2 bilióna. Biden tiež podporuje bankovú daň, ktorá by mala priniesť do štátnej pokladnice až 100 miliárd dolárov, podľa výpočtu Výboru pre zodpovedný federálny rozpočet.