Británia schválila vakcínu z Oxfordu

  • Marketwatch.com vydalo správu o Spojenom kráľovstve, ktoré sa stalo prvou krajinou so zavedenou vakcínou od AstraZeneca-Oxford
  • Vakcína AstraZeneca – Oxford je jednoduchšia na prepravu i skladovanie oproti vakcíne od Pfizer-BioNTech (marketwatch.com)Cena akcií AZN je stanovená s cieľom 69 USD (tipranks.com)
  • 6 zo 7 opýtaných tipranks analytikov udáva pre akcie AZN odporúčanie na nákup- BUY (tipranks.com)
  • 4. 12. 2020 bolo schválené núdzové použitie vakcíny od AZN indickou vládou (Reuters.com)

Vláda Spojeného kráľovstva si ako prvá krajina zabezpečila prístup k 100 miliónom dávok vakcíny od AstraZeneca-Oxford, ktorá bola 30.decembra schválená regulačnou agentúrou pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) pre núdzové použitie.

Vláda vo svojom vyhlásení uviedla, že budú zaslané vakcíny na 730 vakcinačných miest, ktoré sú už vo Veľkej Británii zavedené, pričom ďalšie sa otvárajú už tento týždeň. Celkový počet miest je naplánovaný na viac ako 1000.

Akonáhle regulátor skontroluje šaržu, viac ako pol milióna dávok vakcíny od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca AZN a Oxfordskej univerzity bude k dispozícii. V najbližších týždňoch a mesiacoch budú dodané ďalšie desiatky miliónov dávok.