USA, Wall Street

Wall Street v polovici týždňa zažila prudký pád. Trhy zneistil zápis z decembrového rokovania Fedu

Americké akcie zažili hneď v úvode nového roka strmý pád. Technologický index Nasdaq oslabil počas jediného dňa o viac ako tri percentá, čo je najhlbší denný pokles od vlaňajšieho februára.

Stredajšie obchodovanie na newyorskej burze sa nieslo v znamení pomerne veľkého šoku. Hlavný index S&P 500 oslabil takmer o dve percentá, technologický Nasdaq potom stratil 3,34 percenta. Technológie zaznamenali najhlbší jednodňový prepad za posledný takmer rok.

Za prudkým poklesom na Wall Street stojí zverejnenie zápisnice z rokovania Federálnej komisie pre operácie na voľnom trhu, ktorá v rámci americkej centrálnej banky rozhoduje o nastavení menovopolitických nástrojov. Ide o posledné zasadnutie, ktoré sa uskutočnilo v decembri minulého roka. Vyplýva z neho totiž, že Federálny rezervný systém (Fed) je ochotný začať úrokové sadzby zvyšovať skôr, než sa pôvodne očakávalo. Teda napríklad ešte v prvej polovici tohto roku.

Takýto krok by znamenal, že likvidita začne z trhu miznúť, pretože sa investorom bude vyplácať vsádzať na iné aktíva ako na akcie. V tom prípade sa dá očakávať, že akciový boom by mohol skončiť alebo aspoň pokračovať v oveľa menšej intenzite ako doteraz.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.