Brazílie

Brazília bude spaľovať uhlie ešte najmenej do roku 2040. A bude ho aj štedro dotovať

Zatiaľ čo niektoré štáty sa pripravujú na pomerne skorú existenciu bez uhlia vo svojich energetických mixoch, Brazília sa tejto nerastnej suroviny ešte vzdať nemieni. Podľa aktuálneho scenára transformácie energetiky bude uhlie využívať ešte najmenej osemnásť rokov.

Brazília sa s uhlím ako energetickou surovinou nerozlúči najmenej do roku 2040. Vyplýva to z legislatívneho dokumentu, ktorý nesie označenie „spravodlivá energetická transformácia“. Spravodlivosť prechodu k zelenejším energetickým komoditám vraj spočíva v tom, že čisté zdroje nie sú uprednostňované za každú cenu a na úkor ekonomického utrpenia tých, ktorí na ekologickejšiu výrobu energie nie sú pripravení.

Podľa Ricarda Baitela z brazílskeho Inštitútu energetiky a životného prostredia ide o „zlú správu pre spotrebiteľov aj životné prostredie“. „Zákon je súčasť aktuálneho trendu, kedy sa politici snažia zmeniť národný energetický plán a podporovať nákladnejšie a životné prostredie viac znečisťujúce spôsoby výroby elektrickej energie,“ uviedol Baitelo pre agentúru Reuters. Využívanie uhlia má byť totiž ešte navyše dotované z verejných rozpočtov.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.