Wall Street rastie v reakcii na pozitívne správy z amerického trhu práce

Výrazné zlepšenie vývoja na americkom trhu práce viedlo k silnému rastu akcií na newyorskej burze. Index Dow Jones Industrial Average dokonca prekonal svoje doterajšie historické maximá a vzrástol nad 34 200 bodov.

Burza v New Yorku zaznamenala v polovici týždňa rast po utorkovom výpredaji, najmä technologických titulov. Boli to práve technologické giganty, ktoré burzu ťahali v stredu nahor. Apple, Microsoft, Amazon alebo Facebook posilňovali v rozmedzí od 0,1 do 1,7 percenta. Technologický segment v rámci indexu S&P 500 pridal jedno percento, Dow Jonesov index dokonca vytvoril nové historické maximum nad úrovňou 34 200 bodov.

Akcie pozitívne reagovali na správy prichádzajúce z amerického trhu práce. Hoci oficiálne dáta o novo vytvorených pracovných pozíciách budú zverejnené až v piatok, prvé prieskumy medzi firmami naznačujú, že v apríli sa dostavilo silné oživenie.

Najvyšší nárast zamestnanosti zrejme vykáže sektor služieb, kde by malo pribudnúť najviac pracovných miest za posledných viac ako 30 mesiacov. Analytici odhadujú, že celkový nárast zamestnanosti sa v apríli pohyboval medzi 740 000 až 800 000 pracovnými miestami, čo by bol najvyšší nárast od vlaňajšieho septembra.