európska únia, európa, eu

Maloobchod v Európskej únii v marci ožil. Domácnosti míňali výrazne viac ako pred rokom

Občania Európskej únie nechali v obchode v marci výrazne viac peňazí ako pred rokom. Maloobchodné tržby vzrástli o 11,6 percenta. Najviac išiel na odbyt nepotravinársky tovar alebo motorové vozidlá. Vyplýva to z aktuálnych údajov Eurostatu.

Maloobchodné tržby v Európskej únii aj eurozóne počas marca rástli porovnateľným tempom. V oboch zoskupeniach sa najviac utrácalo za nepotravinársky tovar, automobily a obchodom vládli e-shopy. Internetovým predajcom sa medziročne zvýšili tržby o približne 37 percent. Mierne poklesli útraty za potraviny, a to o viac ako percento. Maloobchodné tržby sa zvyšovali aj medzimesačne, a to o 2,7 (eurozóna) a 2,6 percenta (EÚ).

Rekordmanom v raste maloobchodných tržieb je Dánsko. Tu domácnosti zvýšili svoje nákupy medzimesačne aj medziročne o viac ako 22 percent. Viac ako dvadsaťpercentný medziročný rast zaznamenali: Francúzsko, alebo Slovinsko, o rovnú pätinu sa následne tržby zvýšili v Luxembursku. Naopak v Maďarsku, Luxembursku a na Malte došlo k medziročnému poklesu maloobchodných tržieb. Na Slovensku došlo k stagnácii tržieb (rast len ​​o 0,4 percenta).