Vzťahy Londýna a Bruselu sa na finančných trhoch sa stabilizujú, myslí si eurokomisárka

Európska únia a Veľká Británia si majú v priebehu marca vyjasniť vzťahy v oblasti finančného sektora. Má dôjsť k vzájomnému schváleniu základných pravidiel pre spoluprácu. Vo štvrtok to uviedla eurokomisárka pre finančné služby Mairead McGuinnessová.

Britský finančný sektor utrpel brexitom obrovskú stratu. Bol prakticky zo dňa na deň odrezaný od svojho najväčšieho zahraničného partnera, ktorým sú práve investori z kontinentálnej časti Európskej únie. Londýnska City tak stratila trh s denným obratom okolo osem miliárd eur. Ťažisko európskych finančných transakcií sa presunulo do Amsterdamu a Paríža.

Brexit podľa McGuinnessovej spôsobil obrovskú zmenu režimu, hoci zatiaľ k výrazným turbulenciám na trhu v Londýne nedošlo. Prvým krokom vedúcim k stabilizácii vzájomných vzťahov je odsúhlasenie memoranda o spoločnom postupe pri tvorbe nových pravidiel. „Veríme, že sa nám tento krok podarí zvládnuť do konca marca,“ uviedla Mairead McGuinnessová. Eurokomisárka vyjadrila nádej, že pôjde o podobný spôsob nastavenia vzťahov, aký má Európska únia so Spojenými štátmi.