Čína Ameriku nepredbehne. USA zostane najväčšou ekonomikou sveta, vyplýva z novej analýzy

Ešte nedávno sa objavovali predpovede, podľa ktorých sa Čína do polovice storočia stane najsilnejšou ekonomikou sveta. Lenže podľa novej analýzy londýnskej poradenskej spoločnosti Capital Economics sa proti Číne začína obracať niekdajšia politika jedného dieťaťa.

Najväčšou brzdou čínskej ekonomiky bude zmenšujúci sa objem pracovnej sily. Tá sa má do roku 2030 začať znižovať o viac ako pol percenta ročne. Naproti tomu, pracovná sila v Spojených štátoch bude aj naďalej rasť. A to vďaka vyššej úhrnnej plodnosti v porovnaní s Čínou, tak vďaka imigrácii, ktorá je aj v súčasnosti významným zdrojom zamestnancov na americkom trhu práce.

Produktivita práce v Číne síce aj naďalej porastie, ale podľa poradenskej spoločnosti Capital Economics sa tempo jej rastu bude znižovať. Nepostačí tak na prevážanie efektu klesajúceho objemu pracovnej sily, a tak čínska ekonomika nebude mať dostatočný motor na to, aby sa stala najsilnejšou na svete. Teda prinajmenšom do polovice tohto storočia. Capital Economics síce nevylučuje, že by sa Čína mohla v niektorom z nasledujúcich rokov dostať na prvú pozíciu, ale išlo by skôr o krátkodobý výkyv.