kryptomeny

Bitcoin aj Ethereum sa drží na rekordných úrovniach

Kryptomenový trh sa v posledných týždňoch vyvíja tak, že je skôr vzácnosťou, keď niektorý deň nepadne nový cenový rekord. Týka sa to už nielen Bitcoinu, ale aj druhej najvýznamnejšej virtuálnej meny z hľadiska trhovej kapitalizácie – Ethereum.

V stredu večer stredoeurópskeho času dosiahla cena Bitcoinu nové rekordné úrovne. Prvýkrát v histórii prekročila 52 tisíc dolárov. Stalo sa tak len niekoľko hodín potom, čo prelomila päťdesiattisícovú hranicu. Trhová kapitalizácia bitcoinového trhu sa blíži jednej miliarde dolárov a za posledných 24 hodín sa na ňom zobchodoval Bitcoin v objeme prevyšujúcom 66 miliárd dolárov.

Nevídaná jazda Bitcoinu smerom nahor so sebou ťahá ďalšie kryptomeny, u ktorých investori vidia momentálne väčší potenciál pre zhodnotenie ako u Bitcoinu. Cenové rekordy tak v uplynulých týždňoch niekoľkokrát vylepšili tiež Ethereum, Stellar alebo Chainlink. Ethereum sa už týždeň drží blízko hranice 1800 dolárov, pričom ešte pred necelými dvoma mesiacmi bola jeho hodnota asi nie polovičná. Stellar od Vianoc zhodnotil viac ako trojnásobne, podobne ako Chainlink.

Dá sa predpokladať, že narastajúci optimizmus na svetových finančných trhoch v kombinácii s pretrvávajúcou uvoľnenou menovou politikou významných centrálnych bánk nastolený trend v najbližších týždňoch pomôže zachovať.