Vzkriesenie Zuckerbergovej Libry v troch krokoch

Uplynulý rok bol okrem iného v znamení vzostupu Libry. Facebookovej digitálne meny, ktorá mala spôsobiť revolúciu vo svetovom finančnom systéme. Zatiaľ to však vyzerá skôr na neslávny koniec. Je možné Libru ešte postaviť na nohy?

Podľa newyorského investičného bankára Richieho Hecker ešte nie sú všetky dni Libry zrátané. Aby sa však mohla opäť dostať na výslnie, mali by jej tvorcovia splniť najmenej tri podmienky. Hecker je presvedčený, že Libra by sa najprv mala zviazať s jedinou hojne používanou menou, napríklad s americkým dolárom. Ak sa jej to podarí, môže získať punc rešpektovaného platidla prakticky kdekoľvek. Do značnej miery by tým boli tiež vyriešené regulačné požiadavky, ktoré sú na meny kladené.

Ako druhý krok by mala nasledovať centralizácia správy Libry, čím sa má zabezpečiť, aby nebola používaná na obchodovanie v šedej ekonomike. K tomu bude potrebné vytvoriť centralizovanú a jednotnú databázu, aby bolo možné dohľadať cesty jednotlivých transakcií.

A tretím krokom je vytvorenie aplikácie, ktorá povedie k vybudovaniu transakčnej siete, ktorá bude stáť nad súčasným platobným systémom. Z hľadiska regulačných požiadaviek nejde o nijak komplikovanú záležitosť a technicky je to pre Facebook tiež hračka. 

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.