Ekonomika v roku 2020? To najhoršie máme vraj za sebou

Globálna ekonomika prešla v uplynulom roku pomerne búrlivým obdobím. Napriek tomu si dokázala udržať solídny rast, a to ako vo vyspelej časti sveta, tak v rozvíjajúcich sa krajinách. Tento rok by mal tento trend pokračovať.

Väčšina hlavných ekonomických inštitúcií sa zhodla na tom, že tie najväčšie turbulencie sú už za nami. Napriek tomu nemusí byť tento rok úplne pokojný. Zrejme najväčšiu úľavu priniesla informáci a o tom, že Spojené štáty a Čína dosiahli prvú fázu dohody o vzájomných obchodných vzťahoch. Podpísaná by mala byť v polovici januára s tým, že čoskoro začnú rokovania o druhej fáze .

Podľa Medzinárodného menového fondu by globálny hrubý domáci produkt mal tento rok vzrásť o 3,4 percenta, Svetová banka predpovedá zvýšenie len o 2,7 percenta. Vedľa uvoľnenia obchodného napätia bude rast podporený tiež vytrvalo expanzívnou menovou politikou, kedy najvýznamnejšie centrálne banky sveta zrejme k zvyšovaniu úrokových sadzieb nepristúpia. Dokonca by mohli aj klesnúť, ak dôjde k poklesu inflácie.

Napriek tomu riziká pretrvávajú: brexit, ekonomická transformácia Číny, obavy z masívnej korekcie finančných trhov alebo nebývalé vyššie zadlženie dôležitých globálnych ekonomických hráčov.