ropa

OPEC rozhodol: Ťažba ropy sa zatiaľ zvyšovať nebude

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a niekoľko s ňou spolupracujúcich krajín rozhodlo, že súčasné kvóty na ťažbu ropy sa do apríla meniť nebudú. Ropa na túto prekvapivú správu zareagovala zdražením až k hranici 67 dolárov za barel.

Cena ropy brent v bezprostrednej reakcii na prekvapivé rozhodnutie skupiny OPEC+ vyletela o viac ako štyri percentá nad 67 dolárov za barel. Neskôr svoj rast korigovala a štvrtkové obchodovanie zakončila tesne pod 67 dolármi.

Dôvodom nezvýšenie ťažby je presvedčenie skupiny OPEC+, že globálny dopyt po rope je síce momentálne pomerne vysoký, avšak krehký. Do budúcnosti podľa generálneho tajomníka OPEC Mohammada Barkinda očakáva vývoj ropy „s opatrným optimizmom“.

Analytici očakávali, že OPEC rozhoduje o zvýšení ťažby ropy aspoň o 500 tisíc barelov denne. Líder skupiny, Saudská Arábia, oznámil, že je pripravený rozšíriť svoje dobrovoľné obmedzenia ťažby a následne v ďalších mesiacoch produkciu ropy zvyšovať. Rusko má od apríla svoju ťažbu zvýšiť o 130 tisíc barelov denne a Kazachstan následne o 20 tisíc. Cena ropy sa momentálne dostala na najvyššiu úroveň od januára 2020 a výrazne tým prekročila hranicu, na ktorej sa nachádzala pred prepuknutím koronavírusovej pandémie.