Vytvoria Američania so Saudami ropné spojenectvo?

Americká administratíva zrejme preveruje možnosti, ako presvedčiť Saudskú Arábiu, aby ukončila ropnú cenovú vojnu s Ruskom. Odnášajú to totiž americkí ťažiari.

Vytvorenie ropného spojenectva medzi Spojenými štátmi a najväčším ťažiarom v rámci krajín OPEC, Saudskou Arábiou je „jeden z mnohých nápadov“, o ktorých premýšľa americký minister energetiky Dan Brouillette. „Nie som si istý, či to bude prezentované formálnym spôsobom ako súčasť nejakej politiky,“ povedal Brouillette s tým, že doteraz nebolo v tomto smere prijaté žiadne rozhodnutia.

Podľa amerických médií sa však minister energetiky snažil presvedčiť prezidenta Donalda Trumpa, aby Saudskej Arábii navrhol vytvoriť ropné spojenectvo, a aby jej tiež navrhol vystúpenie z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu. Spolupráca s USA by vraj viedla k stabilizácii cien čierneho zlata na svetových trhoch.

Tie totiž iba za dva týždne prepadli o viac ako polovicu po tom, čo sa práve Saudská Arábia pustila do cenovej vojny s Ruskom a následne prepukla pandémia koronavírusu. Americká ropa sa v posledných dňoch obchodovala za cenu okolo 22 dolárov, čo predstavuje takmer tridsaťpercentný prepad počas jediného týždňa. To je najväčšie zlacnenie americkej ropy od prvej vojny v Perzskom zálive v roku 1991. Trump dal už skôr najavo, že sa do ropnej cenovej vojny prípadne vloží, až bude ten správny čas. Možno už nastal.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.