Odrazil sa Bitcoin od dna?

Pred necelými dvoma týždňami sa cena Bitcoinu priblížila štyrom tisícom dolárov. Od tej doby ale jeho hodnota vzrástla takmer o dve tretiny. Bude tento trend pokračovať?

Bitcoin má za sebou veľmi rušné týždne. Za posledný mesiac zažil pád skoro o šesťdesiat percent a opätovný obrat k rastu. V polovici marca sa Bitcoin obchodoval za menej ako päť tisíc dolárov, dnes atakuje hranicu siedmich tisíc. A dosť možno bude spevňovať aj v ďalších dňoch.

Obchodníci s Bitcoinom totiž zaznamenali zvýšenie záujmu zo strany investorov potom, čo americký Federálny rezervný systém oznámil pripravenosť masívnou menovou expanziou ochrániť hospodárstvo Spojených štátov pred negatívnymi dôsledkami pandémie nového typu koronavírusu. Len počas utorka vzrástla hodnota Bitcoinu o viac ako šesť percent.

Investori sa skrátka obávajú toho, že ak Fed skutočne dodrží svoje sľuby a uvoľní do ekonomiky až štyri bilióny dolárov, vzrastie inflácia nad úroveň, na ktorú boli v posledných rokoch zvyknutí. V takom prípade sa ponúka hľadať iné aktívum, ktoré dokáže peniaze pred infláciou ochrániť. Zvyčajne to býva zlato, teraz sa ale stále častejšie hovorí aj o kryptomenách. A Bitcoin je navyše kryptomena s najstaršou tradíciou, ktorá doteraz nestratila dôveru investorov i drobných sporiteľov.