Akcie v juhovýchodnej Ázii mierne spevnili

Po najťažšom obchodnom týždni od roku 2008 akcie na mnohých burzách v juhovýchodnej Ázii mierne posilnili. Obavy z ekonomických dopadov koronavírisovej pandémie však pretrvávajú.

Nie príliš optimistická nálada síce zapríčinila, že uplynulý obchodný týždeň bol pre väčšinu akcií v juhovýchodnej Ázii najhoršia za posledných dvanásť rokov, v jeho závere však došlo k miernemu oživeniu. Trhy boli zaplavené hotovosťakou, ktorú na ne vrhli centrálne banky v snahe zabrániť ďalšiemu poklesu. Tá filipínska oznámila, že je pripravená zasiahnuť, ak sa výkyvy kurzu filipínskeho pesa nezkľudní.

Napriek tomu ale minulý týždeň priniesol celkovo oslabenie akciových indexov naprieč krajinami uvedeného regiónu. Akcie na Filipínach oslabili o 17,5 percenta, Indonézii 14,5 percenta, len o niečo menej stratili akcie v Thajsku. Podľa analytikov však centrálnymi bankami a vládami prijaté opatrenia aspoň na nejaký čas trhom vrátili dôveru. Piatkové oživenie je však vraj treba považovať za veľmi krehké.

Svetlou výnimkou boli trhy v Singapure a v Malajzii. Singapurské akcie posilnili o 4,3 percenta, a prerušili tak sedemdňová nepretržitý pokles. Ešte o niečo viac pridali akcie v malajzijské, a to necelých sedem percent. Východoázijské trhy sú však od začiatku tohto roka sú o sedemnásť až štyridsať percent nižšie. Nádej dáva ústup epidémie koronavírusu v niektorých ázijských krajinách, hlavne v Číne.