kryptomeny

Výrobca počítačových čipov AMD nebude limitovať ťažiarov kryptomien

Spoločnosť Advanced Micro Devices (AMD) uviedla, že nemieni nijako obmedzovať užívateľa svojich grafických kariet, a to ani v prípade, že s ich pomocou budú ťažiť kryptomeny.

Výrobca počítačových čipov AMD sa tak rozhodol ísť úplne opačnou cestou ako jeho konkurent na trhu grafických kariet, spoločnosť Nvidia. „Naša odpoveď je krátka. Nie, „uviedol produktový manažér spoločnosti AMD Nish Neelalojanan na otázku na portáli PC Gamer, či AMD bude tiež na svoje grafické karty inštalovať obmedzovač. „Nebudeme blokovať žiadne využitie, nielen pre ťažbu kryptomien,“ dodal.

Odborníci ale uvádzajú, že AMD ani nemá príliš na výber. Ide totiž o to, že ovládače pre jeho grafické karty sú dostupné na báze open-source, a tak by spoločnosť rovnako nemohla poriadne kontrolovať, na čo sú jej grafickej karty využívané.

Naproti tomu konkurenčná spoločnosť Nvidia nedávno oznámila, že do svojich grafických kariet GeForce RTX 3090 inštaluje obmedzovače, ktoré by mali byť schopné zablokovať užívanie karty pre ťažbu kryptomien Ethereum. Nvidia tak reagovala na sťažnosti hráčov, že grafické karty sú nedostupné alebo príliš drahé práve preto, že sú skupované kryptomenovými ťažiarmi.