USA, Amerika, Spojené štáty

Americká ekonomika posilňuje, myslí si šéf Fedu Jerome Powell

Guvernér Federálneho rezervného systému Jerome Powell má pre členov amerického Kongresu dobré správy. Podľa neho sa zdá, že hospodárstvo USA silnie, o čom vraj svedčí niekoľko zlepšujúcich sa indikátorov.

Americká ekonomika sa výrazne zlepšila,“ uviedol Jerome Powell v predvečer svojej výpovedi pred kongresmanmi, ktoré je naplánované na dopoludnie miestneho času. Podľa Powella za to hospodárstvo vďačí silnej podpore ako zo strany centrálnej banky, tak zo strany vlády. „Úplné oživenie je ale ešte pomerne ďaleko,“ dodal šéf Federálneho rezervného systému.

Doterajšie zotavovanie z najhlbšieho dna krízy ale vraj prebieha lepšie, než sa doteraz očakávalo. Podľa Powella sa zvyšujú výdavky domácností, ktoré sa z krízy „oklepali“ vo väčšej miere, než ostatné sektory. Jerome Powell upozornil, že nezamestnanosť ešte stále pretrváva na pomerne vysokej úrovni, ktorá podľa najnovších údajov dosahuje 6,2 percenta. „Situácia na trhu práce je ešte ďaleko od pôvodného stavu, a tak budeme pokračovať v podpore ekonomiky tak dlho, ako to len bude potrebné,“ dodal Powell.

Podľa predpovedí Fedu v nadchádzajúcich mesiacoch príde pomerne výrazný vzostup výdavkov domácností s tým, ako postupujúca zaočkovanosť americkej populácie umožní ekonomiku opätovne otvoriť. Fed vraj bude robiť všetko, aby hospodárstvo týmto neľahkým obdobím úspešne prešlo.