kryptomeny

Vráti sa India k zákazu kryptomien? Rozhodne jej parlament

V indickom parlamente leží návrh na zákaz kryptomien vydávaných súkromnými subjektmi, respektíve kryptomien, ktoré nie sú emitované štátom. Indická vláda by rada obnovila reguláciu, ktorú vlani v marci zrušil tamojší Najvyšší súd.

Indický zákonodarný zbor bude prerokovávať vládny návrh zákona, ktorý zakazuje všetky súkromné ​​virtuálne meny. Nejde o to, že by indická vláda mala averziu voči digitalizácii v menovej oblasti, ale miestne médiá hovoria o vytváraní predpolia pre zavedenie kryptomeny, ktorú by vydávala Rezervná banka Indie (indická centrálna banka).

Zákon by stanovil výnimky, za ktorých by bolo umožnené súkromným subjektom kryptomeny vydať. Tie by sa týkali prakticky len prípadov, keď by kryptomena slúžila ako prostriedok pre podporu technológie, ktorá by digitálnu menu zastrešovala. Pokiaľ zákon parlamentom prejde, stane sa India jedinou väčšou ázijskou krajinou, ktorá fakticky zakáže súkromné ​​kryptomeny.

Takýto zákaz už v Indii platil, a to od apríla 2018. Vlani v marci, teda po necelých dvoch rokoch, však prišiel zásah Najvyššieho súdu, ktorý zákaz zrušil. Nervozita zahraničných investorov kvôli možnému obnoveniu zákazu súkromných kryptomien stále rastie.