Hongkong

Čínske akcie posilnili pod vplyvom januárových čísel z priemyslu

Akcie v Šanghaji i Šen-čene vstúpili do nového obchodného týždňa aj mesiaca rastom. Z prevládajúceho optimizmu ťažila tiež burza v Hongkongu, ktorá spevnila o viac ako dve percentá. Ťahúňom boli technologické tituly.

Šanghajský hlavný akciový index pridal v pondelok 0,64 percenta, zatil čo index zahŕňajúci iba takzvané blue chips spevnil o 1,23 percenta. V takmer rovnakej miere posilnili bankové tituly. O 2,24 percenta sa zvýšila hodnota indexu, ktorý zahŕňa farmaceutický sektor. Burza v Šen-čene zaznamenala rast o viac ako percento.

Za pomerne dobrou náladou na čínskych akciových trhoch stáli dobré správy, ktoré prišli z čínskeho priemyselného sektora. Priemyselná aktivita totiž v januári opäť vzrástla, čo je v súlade s pokračujúcim ekonomickým oživením najľudnatejšej krajiny sveta. Priemyselná aktivita však rástla najpomalším tempom za posledných päť mesiacov.

Z optimizmu na čínskych trhoch ťažila tiež burza v Hongkongu, kde hlavný index Hang Seng počas pondelka pridal viac ako dve percentá. Hore ho ťahali predovšetkým technologické tituly, najmä Tencent a Meituan. Druhá menovaná spoločnosť si pripísala bezmála desaťpercentné zhodnotenie. Technologický subindex posilnil o 5,24 percenta.