Ropa a zemný plyn

Rosneft láka investorov na arktický ropný projekt

Ruský štátny ťažobný gigant Rosneft údajne zháňa globálne investorov, ktorí by mu pomohli financovať rozvoj jedného z najväčších ropných ložísk sveta. Rusko by sa tak mohlo dostať k čiernemu zlatu, ktoré sa skrýva v arktickej oblasti.

Rosneft podľa agentúry Reuters o investíciách do ropného projektu Vostok Oil v Arktíde rokuje so spoločnosťami ako Vitol, Glencore alebo Gunvor. Dohodol sa už so švajčiarskou skupinou Trafigura, ktorá na konci minulého roka získala v projekte desaťpercentný podiel.

Takéto spoločnosti sa obvykle priamym investíciám do podobných projektov vyhýbajú, avšak ponuka ruského štátneho gigantu môže byť veľmi atraktívna. Mohol by totiž firmám sprístupniť z dlhodobého hľadiska hlavný zdroj dodávok ropy pre rastúci ázijský trh.

Zapojenie obchodníkov s ropou do takéhoto obrovského projektu dáva podľa analytikov zmysel. Uvedené spoločnosti sa ale agentúre Reuters odmietli vyjadriť. Vostok Oil je jedným z najväčších ruských ropných projektov v histórii. Porovnateľný je snáď len s tými, ktoré boli rozvíjané v 70. rokoch minulého storočia na Sibíri.