bitcoin, kryptomena

Volatilitu Bitcoinu upokojí príchod ďalších inštitucionálnych investorov

Podľa Jeffa Currieho z americkej investičnej banky Goldman Sachs by Bitcoinu pomohlo, keby v ňom svoje pozície otvorilo väčšie množstvo inštitucionálnych investorov. Tým by sa z kryptomeny stalo plnohodnotné aktívum, ktoré by nemuselo podliehať takým výkyvom ako teraz.

Masívnejší príchod inštitucionálnych investorov je absolútne kľúčovým prvkom pre stabilizáciu vývoja trhu s Bitcoinom. Presvedčený o tom je Jeff Currie, šéf výskumu pre trh s komoditami pri americkej investičnej banke Goldman Sachs. Tým sa trh s Bitcoinom stane viac „zrelým“ a nebude podliehať výkyvom, ku ktorým v posledných týždňoch a mesiacoch dochádzalo.

V súčasnosti majú inštitucionálni investori v Bitcoine investovaných pomerne málo peňazí. Z asi 700 miliárd dolárov, ktoré predstavujú bitcoinový trh, približne jedno percento pochádza práve od inštitucionálnych investorov, „povedal Currie v rozhovore pre televíznu stanicu CNBC.

Podľa Currieho je Bitcoin podobne defenzívne aktívum ako zlato. Vo všetkých kryptomenách je momentálne alokovaný asi jeden bilión dolárov. Ak by došlo k zdvojnásobeniu tejto sumy, možno podľa Currieho ľahko určiť, aká by mohla byť férová cena Bitcoinu. Práve vývoj na trhu so zlatom by mohol pre ten bitcoinový slúžiť ako model, myslí si Currie.