Nízke ceny lítia môžu zabrzdiť rozmach elektromobility

Ak sa ceny lítia nespamätajú, mohol by do roku 2025 vzniknúť previs dopytu, ktorý by bol až trojnásobný oproti ponuke. Pred ochabnutím globálnym trhov s lítiom varoval prezident ťažiarskeho lídra v oblasti lítia, spoločnosti Albemarle Corp.

Na trhu s lítiom sa pomaly, ale iste vyhrocuje situácia medzi dodávateľmi priemyselného kovu a výrobcami automobilov. Kým ťažiari chcú predať kov za čo najvyššiu cenu, výrobcovia elektromobilov naopak požadujú zľavy.

A fakticky sa im to môže dariť. Cena lítia totiž za posledný rok kvôli pandémii koronavírusu výrazne klesla. Takýto vývoj prinútil spoločnosť Albemarle, jedného z najväčších svetových ťažiarov lítia, aby utlmila svoju expanziu. „Tento krok môžeme vrátiť späť, až vo chvíli, keď cena lítia bude dávať zmysel,“ uviedol na konferencii agentúry Reuters Eric Norris, ktorý v Albemarle riadi obchod s týmto kovom.

Globálna ponuka lítia bola na konci roka takmer zhodná s dopytom. Avšak do roku 2025 by dopyt mohol prekonať ponuku až o 228 tisíc ton. Cena lítia by sa tak mohla zvýšiť. To sa napokon začalo diať už pred koncom minulého roka, kedy Čína zaznamenala rast produkcie elektromobilov. Ak nastúpený trend bude pokračovať, svoje kapacity začne zväčšovať aj Albemarle. „Sme na to pripravení, ale nebudeme to robiť za každú cenu,“ dodal Norris.