usa, americka vlajka

Počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti v USA neočakávane vzrástli

Už nejakú dobu sa diskutuje, že americké hospodárstvo stráca výkonnosť, ktorá by mu pomohla prekonať najhoršiu krízu od konca vojny. Teraz to potvrdili čísla z pracovného trhu. Počet Američanov, ktorí žiadajú o prácu, sa v uplynulom týždni zvýšil viac, než sa čakalo.

Počet nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti dosiahol v Spojených štátoch 965 tisíc v týždni končiacom 9. januárom. S odkazom na americké ministerstvo práce to uviedla agentúra Reuters. Konsenzus jej oslovenými analytikmi však predstavoval len necelých 800 tisíc. O týždeň skôr o dávky v nezamestnanosti v USA požiadalo len 784-tisíc osôb.

Podľa analytikov za nárastom tiež do značnej miery stojí zvýšenie dávok o 300 dolárov, ktoré majú trvať až do polovice tohto marca. Napriek tomu ide o signál, že americký trh práce nie je v takej kondícii ako napríklad ešte pred mesiacom, a že tamojšie hospodárstvo nie je zďaleka z najhoršieho vonku, čo sa týka následkov koronavírusovej pandémie.

V mnohých štátoch USA totiž pod tlakom zhoršujúcich sa epidemických čísel muselo pristúpiť k uzavretiu najrôznejších prevádzok, vrátane napríklad reštaurácií alebo ubytovacích služieb. Kríza ale dopadá aj na nadväzujúce odbory ako doprava alebo stavebníctvo.