Vo svete rastú obavy o bezpečnosť dodávok potravín

Približne pätina svetovej populácie sa nachádza v nejakom stave karantény. Vlády rôznych krajín preto prichádzajú s obmedzeniami vývozu potravín. Vo svete preto rastú obavy o bezpečnosť ich dodávok.

Nástup koronavírusovej epidémie sa vo väčšine krajín prejavoval okrem iného zvýšenou prítomnosťou ľudí v predajniach s potravinami. Prázdne regály sa tak do istej miery stali symbolom súčasnej pandémie vírusu SARS-CoV-2. Ruka v ruke s tým narastajú obavy o to, či sa nezaseknú dodávateľsko-odberateľské reťazce, čo by mohlo viesť k problémom so zásobovaním potravín.

Na príklade regulácie vývozu zdravotníckych pomôcok môžeme vidieť, kam by mohla situácia dospieť, ak vlády pristúpia k regulácii vývozu potravinárskeho tovaru. „Ak významní exportéri potravín začnú ich vývoz obmedzovať, obavy porastú,“ povedal Phin Ziebell, agrobyznysový analytik austrálskej National Australia Bank.

Napríklad Vietnam, tretí najväčší vývozca ryže, už k reštrikciám exportu ryže pristúpil. Podľa Ziebell hrozí, že sa množstvo ryže obchodované na svetovom trhu zníži o 10 až 15 percent, ak Vietnam svoje reštrikcie neuvoľní. Výpadok totiž nie je schopná kompenzovať ani Indonézia. Ruská únia výrobcov slnečnicového oleja pre zmenu volá po obmedzení vývozu semien slnečníc a Malajzia znížila produkciu palmového oleja.

 

Zdroj: ČTK

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.